PH-jubileet starter med nyheter

Det er Poul-Henningsens år. Hadde den banebrytende designeren bak blant annet ”Konglen” levd ekstra lenge, ville han vært 125 nå. Så Louis Poulsen feirer PH-ikonene og lanserer PH glasslampen i messing. Det gjelder både pendel,- gulv- og bordlamper.

Lampene til Louis Poulsen er kommet til i en del av verden med lyse netter og mørke vintre. Poul Henningsen hadde akkurat disse grunnleggende forholdene i tankene da han bestemte seg for å skape en blendefri lampe. Med sitt ikoniske treskjerm-system tok Henningsen kontroll over lyset, og endret hvordan vi former det.

 PH hadde egen tegnestue fra 1919, og innledet sitt livslange samarbeid med Louis Poulsen i 1925. 

Hans største suksess het PH 5, den som alle i dag kjenner som PH-lampen, og som nå altså gis ut i messing. Henningsen satt på trikken gjennom København og sukket over belysningen, over møbler og mønster han så mens han passerte stuene til folk. Han ønsket seg en lampe som kunne belyse hjemmet på en god måte, og sa siden:

 -      Det var alltid tanken at PH-lampen skulle være en lampe for hjemmet. På grunn av dens kvaliteter og moderne uttrykk måtte den først aksepteres i kontorer og offentlige bygninger, men den er konstruert med den vanskeligste og mest ærefulle oppgaven i tankene: Å belyse hjemmet. Målet er å gjøre hjemmet og dem som bor der vakre, å gjøre kvelden rolig og avslappet.

 PH designet også Konglen, opprinnelig laget til paviljongen på Langelinie øst i København. og han var mannen bak Kulen – som henger på Københavns industrimuseum. Mye annet rakk han også. PH var en allsidig og omdiskutert herre. Han jobbet som arkitekt, bedrev journalistikk i en rekke aviser og blader, skrev revynumre og var skarp redaktør for magasinet Kritisk Revy. 

 Men det som framfor alt står igjen er altså PH-lampen som 1. februar i år ble lansert i messing.

50244798_397711334328636_1450560517626964734_n.jpg