TA VARE PÅ MØBLENE DINE

Regelmessig vedlikehold gjør at møblene dine holdes i fin stand over lang tid. Les våre generelle anbefalinger, og spør oss gjerne om vedlikeholdsråd til akkurat ditt møbel. 

Landscape_Arena-7arm-209_Remix143.jpg

Tekstiler

Generelt om bruk, stell og vedlikehold

Jevnlig vedlikehold: Smuss og støv som blir liggende på stoffet er med på å bryte ned tekstilfibrene. Regelmessig støvsuging med myk børste hemmer nedbrytningen og forlenger stoffets levetid. Stoffer med kunstfiber bør behandles met et antistatisk middel.(Fåes hos fargehandler.)

Flekkfjerning: Når uhellet er ute, er det viktig å fjerne sølet eller flekken så raskt som mulig. En ny flekk lar seg lettere fjerne enn en gammel. Vask alltid på flekken med lett hånd, så flekken ikke presses inn i fibrene. Begynn alltid i ytterkant av flekken og jobb deg innover for å unngå skjolder.

Kontrollér fargeektheten: Ved hovedrengjøring og flekkfjerning skal du alltid sjekke at stoffets fargestoffer tåler det middelet du skal bruke. Gjør en prøve på et sted på møbelet som ikke synes, la tørke og sjekk resultatet.

Lysekthet: Selv om stoffet er testet og godkjent for lysekthet, bør møbelet plasseres slik at direkte sollys og skarpe reflekser unngås. Persienner eller markiser anbefales. Skal du være lenge borte bør møblene tildekkes.

Klær kan skade: Klær med skarpe detaljer, ekstremt grove sømmer, nagler og belter med metallbeslag, øker slitasjen og kan trekke ut tråder. Dongeriklær, særlig nye, kan medføre avfarging.

Væsker og fuktighet: En rekke fibre svekkes og endrer egenskaper i våt eller fuktig tilstand. Gjør det til en regel å la stoffet tørke før det tas i bruk etter fuktbehandling. Løsemidler, alkohol og andre væsker (også vann), kan påvirke fargene og gi skjolding. Løsemidler må aldri brukes før du har fargetestet på et ikke synlig sted.

Levetid: Manglende stell og vedlikehold reduserer stoffets levetid. Brukes møbelet ekstremt mye hver dag, anbefales varetrekk og armbeskyttere.

Kjæledyr: Hår, klør og sikling sliter hard på stoffet. Firbente familiemedlemmer bør være i kurven sin, ikke i møblene.


Ullstoffer

Flekkfjerningsguide

Blod: Lunkent vann, biologisk bløtleggingsmiddel. Hydrogenperoksyd hvis fargen tåler det.
Maling / lakk: Terpentin
Egg: Lunkent vann, biologisk bløtleggingsmiddel
Fett: Fettløser (terpentin), syntetisk oppvaskmiddel
Fløte: Lunket vann, biologisk bløtleggingsmiddel, terpentin
Frukt / saft / brus: Lunket vann, sitron, såpe
Likør / vin / kaffe / te / cola: Lunket vann, ammoniakk oppløsning. Gamle flekker mykgjøres med glycerol
Kulepenn: Denaturert sprit
Majones / sennep: Terpentin, lunkent vann og biologisk bløtleggingsmiddel vekselsvis
Melk: Lunkent vann, biologisk bløtleggingsmiddel
Oppkast: Varmt vann, biologisk bløtleggingsmiddel. Lukt fjernes med 10% ammoniakk.
Rødvin: Varmt vann, ammoniakkoppløsning. Hydrogenperoksyd hvis nødvendig.
Saus: Oppvaskmiddel, varmt vann.
Sjokolade / kakao: Varmt vann, biologisk bløtleggingsmiddel
Skokrem: Terpentin
Stearin: Børsting, terpentin og denaturert sprit.
Syltetøy: Varmt vann, såpe
Tomatketchup: Børsting, lunket vann, ammoniakk oppløsning
Tyggegummi: Terpentin
Øl: Vann, ammoniakkoppløsning

NB! De foreslåtte flekkfjerningsmidlene vil vanligvis ikke skade tekstilene, men et par unntak bør du merke deg. Denaturert sprit må ikke brukes på acetatstoffer(acetatnylon) og silkestoffer. Videre må du være forsiktig med å bruke aceton (bl.a. negllakkfjerner) som fettløser – den kan gi fargeskjolder


Møbelhud

Generelt om bruk, stell og vedlikehold

Forsiktighetsregler for møbelhud:

Spesielt armlener og nakkeputer er utsatt for fett og svette som kan resultere i mørke flekker, og over tid bryte ned møbelhuden.

Kjemikalier fra for eksempel hårgele og håndkremer kan gi lignende skader.

Alt støv og smuss fra for eksempel klær, skader møblene dersom det ikke blir fjernet.

Kjæledyr hører absolutt ikke hjemme i møblene!

Sollys vil forårsake falming og tørke ut møbelhuden. Påvirkning fra andre varmekilder vil også føre til risiko for uttørking og fargeendring på for eksempel lys hud (unngå plassering av PC med varmt PC – batteri direkte på møbelhud).

Bruk varetrekk, pledd og sofaputer, er en god hjelp for å forebygge skader.

Generelt om vedlikehold av møbelhud:

Det er viktig å følge leverandørens råd om bruk, stell og vedlikehold av hudmøbler, og det er viktig å kjenne kvaliteten på den aktuelle møbelhuden. Vedlikeholdsanvisninger festet til møbelet bør alltid følges – de fleste møbelprodusenter sender egen produktinformasjon med hvert møblement.

Flekkfjerning og rensing:

Vannløselige flekker bør vaskes bort snarest med en ren, hvit, myk klut, eller svamp godt oppvridd i lunkent vann (helst kokt vann).

Vanlig renhold og fjerning av støv bør skje hyppig ved hjelp av støvsuging med myk børste og støvtørking med ren, hvit, fuktig bomullsklut.

Bruk ikke kjemikalier på møbelhud. Ved behov for flekkfjerning, rensing, m.m. ta kontakt med møbelhandleren som kan gi veiledning i den aktuelle situasjonen.

Hudmøbler trives best om de beskyttes mot sollys, uttørking og varmekilder.

Noen gode råd:

Sett ikke møblene for nær en varmekilde. Pass på at det blir en luftspalte på ca. 20-30 cm mellom møbelet og varmekilden

Beskytt møblene og læret mot direkte sollys over lengre tid.

Fjern støv og smuss fra læret regelmessig. Støvsug med mykt børstemunnstykke og rengjør med Soft Cleaner, helst månedlig, når møblene er i daglig bruk.

Leather Protection Cream eller Lærkrem m/ impregnering beskytter læret mot flekker, øker slitestyrken og bevarer lærets mykhet og smidighet. Vi anbefaler 2-4 ganger per år eller oftere ved behov.

Om ulykken er ute:
Ta alltid kontakt med din møbelhandler, som kan gi deg gode råd eller henvise til fagmann. Bruk aldri sterke rengjøringsmidler eller kjemikalier som kan forårsake kostnadskrevende reparasjoner. Klikk her for å finne din nærmeste Lærdoktor.


møbler i heltre

Generelt om stell og vedlikehold

Oljet eik/lønn:

Vi har oljet møblet to ganger med følgende fremgangsmåte:
Oljen påføres med svamp eller lignende. Etter ca. 5 min. tørkes overflødig olje godt av med tørkepapir. Dagen etter slipes lett med fint sandpapir (220 korning), samme oljebehandling gjentas en gang til.
I begynnelsen er møblene ømfintlig mot smuss, væsker og lignende og bør derfor tørke minst i to uker får møblene utsettes for daglig bruk. I den forbindelse vil vi gi noen gode råd. Gjenstander som er varme eller fuktige må ikke settes direkte på bordplaten. Smuss/væsker (daglig renhold) tørkes av med fuktig klut gjerne med litt såpe.
Flekker/ringer tørkes over med fuktig klut med litt såpe. Etter at flaten er tørr og flekk/ring fremdeles er synlig, gni over med litt olje i tørkepapir. Overflødig olje må bort.
Flekker/ringer som ikke lar seg fjerne ved vask/olje, pusses bort med fint sandpapir. Dypgående flekker pusses først med grovt, deretter fint sandpapir. Påse at det pusses jevnt pga. fare for søkk i overflaten. Påfør olje på det som er pusset med sandpapir, la stå til dagen etter. Hele flaten pusses lett over med fint sandpapir, påfør olje over det hele. Ved skade som dype merker og lignende, kan dette utbedres ved å påføre rent vann, deretter settes et varmt strykejern på skaden til vannet fordamper. Gjenta dette til treet har “reist” seg. Når skaden er tørr, pusses over med grovt og fint sandpapir og olje påføres deretter som beskrevet over.

Husk alltid på at overflødig olje må tørkes godt av.

Møblet bør vaskes med såpe, slipes lett med fint sandpapir og oljes 1-2 ganger i året eller ved behov.

NB: Husk å fjerne svamp/tørkepapir etter behandlingen pga. brannfare (kan oppbevares på syltetøyglass m/lokk). Bruk aldri stålull på eikemøbler.

Kalket eik:

Vi har kalket møblet to ganger med følgende fremgangsmåte:
Treolje tilsatt kalkstoff påføres med svamp som tørkes av etter ca. 5 min. Dagen etter slipes flaten lett med fint sandpapir og det påføres et nytt strøk olje/kalk som tørkes av etter ca. 5 min.
I begynnelsen er møblene ømfintlig mot smuss, vesker og lignende og må tørke minst i to uker før møblene utsettes for daglig bruk. I den forbindelse vil vi gi noen gode råd.
Gjenstander som er varme eller fuktige må ikke settes direkte på bordplaten. Smuss/væsker (daglig renhold) tørkes av med fuktig klut, gjerne med litt såpe.
Flekker/ringer tørkes over med fuktig klut med litt såpe. Etter at flaten er tørr og flekk/ring fremdeles er synlig, pusses over med det fine sandpapiret og det påføres kalkblanding. Etter ca. 5 min. jevnes/gni kalken utover med tørkepapir til det blir samme farge som resten av flaten. Dersom det er dypgående flekker/ringer, brukes først det grove, deretter det fine sandpapiret. Påse at det pusses jevnt pga. fare for søkk i overflaten, deretter påføres kalkblandingen som over. Ved skade som dype merker og lignende, kan dette utbedres ved å påføre rent vann, deretter settes et varmt strykejern på skaden til vannet fordamper. Gjenta dette til treet har “reist” seg. Når skaden er tørr, pusses over med grovt og fint sandpapir, deretter påføres kalkblandingen som over.

Dersom møblet har mistet mye av den hvite kalkfargen under bruk, kan eiken enkelt kalkes på nytt. Først vaskes flaten med såpe, etter tørking slipes det over med fint sandpapir og ny kalkblanding påføres som beskrevet over. Denne etterbehandlingen gjennomføres etter behov, kanskje 1-2 ganger i året.
NB: Husk å fjerne svamp/tørkepapir etter bruk pga. brannfare (kan oppbevares på syltetøyglass m/lokk). Bruk aldri stålull på eikemøbler.

Vi vil advare mot at denne type bahandling Tonning foreskriver, kan skade møbler som ikke har samme strenge krav til sortering, tørking og bearbeiding.

Ubehandlet eik:

Møbler i heltre eik er meget robuste og tåler det meste i bruk, vi vil likevel gi noen gode råd.
I begynnelsen er møblene noe ømfintlig mot smuss, væsker og lignende. Vi har på forhånd vannbeiset og finpusset treet flere ganger slik at den verste fiberreisingen er borte.

Til såpevask anbefaler vi å bruke såpespon, som blandes ut i rent lunkent vann i forholdet 1/3 dl. såpespon til 3 ltr. vann. Flytene grønnsåpe uten tilsetning kan også brukes i forholdet 1 del grønnsåpe til 9 deler vann. Gjentatte vask med såpespon eller grønnsåpe vil etter hvert gjøre flatene mer motstandsdyktige samtidig som fiberreisingen vil opphøre.

Såpevask/daglig renhold:

Bruk et egnet plastkar (ikke jern) og en ren klut som ikke loer, grov skrubb kan også brukes. Når de første flekkene blir sjenerende etter at møblet er tatt i bruk, vaskes over med såpeblandingen. Vask/skrubb slik at såpen skummer på treet. Tørk bort overflødig såpeskum med kluten og skyll kluten i rent vann. Så tilbake med den rene kluten i såpeblandingen og gjenta vaskingen.
Møblet må deretter tørke noen timer, påse at det ikke står varmeovn i nærheten under tørkingen da dette kan medføre sprekker. Når møblet er helt tørt, slipes fiberreisingen bort med fint sandpapir i treets lengderetning. Gjenta samme behandling når nye flekker oppstår. Etter gjentatte såpevasker vil fiberreisingen opphøre, dvs. treet blir glatt etter behandlingen.
Dersom det oppstår dyptgående flekker pga væsker, fett o.l og dette ikke lar seg fjerne under vask, kan en bruke flytende hvit Jif. Påfør Jif på vaskekluten og gni flekken bort, vask deretter over med såpeblandingen, treet tørkes og om nødvendig slipes med fint sandpapir. Dersom flekken fremdeles synes, anbefaler vi å bruke det grove sandpapiret først, deretter slipes over med fint sandpapir og gjerne såpevask. Etter tørking slipes fiberreisingen bort. Påse ved bruk av det grove sandpapiret at det ikke oppstår merkbar fordypning i overflaten. For å unngå dette fordeles pussingen også utenom flekken.

Utbedring av skader:

Ved skade som dype merker o.l kan en selv utbedre dette ved påføre skaden rent vann, deretter settes et middels oppvarmet strykejern med den spisse enden på skaden til vannet fordamper. Gjenta dette flere ganger til treet har “reist” seg og skaden er tørr, puss over med fint sandpapir og møblet er som nytt igjen.

NB! Et hurtig og effektivt råd for å ta bort flekker/ringer etter måltid: Sørg for å ha Tonning pussekloss i nærheten. Legg det fine sandpapiret rundt klossen, puss bort synlig flekker i treets lengderetning og fjern synlig pussestøv. For øvrig følges vedlikeholdsanvisningen for ubehandlet eik.