En isbjørn og en loungestol

isbjorn-hero-slider-desktop-20190108-a.jpg

Påske og fridager strekker seg ut foran også. Avslappende dager, kanskje med en tur til fjells eller til sjøkanten på programmet, og gjerne med litt ekstra påskepynt i bagasjen. For eksempel en flott isbjørn. Eikund, det nye lokale møbelfirmaet med navnet sitt fra Eigerøy, relanserer norske møbelklassikere. En av den dem er Isbjørn, designet av Arne Tjomsland i 1955.

Isbjørn er en av skattene som står igjen etter Tjomsland, Norges ledende designer av småskala-figurer på 1950- og 60-tallet. Han fikk inspirasjonen til trefiguren etter å ha lest polarlitteratur som barn. Det spilte nok også inn at faren, Michael, var preparant på Zoologisk museum i Oslo.

Fra Eikund kommer også Veng loungestol, som du nå kan se og prøve hos Haukaas. Eikund har pustet liv i Torbjørn Bekkens produkter. Bekken designet Veng mens han jobbet i det innovative designbyrået Rastad & Relling Tegnekontor. Stolen er høyst skulpturell, og står ut i rommet, samtidig som den er elegant.

Det er de første kapitlene av et nytt norsk møbeleventyr som er i ferd med å skrives på fabrikken fra Hellvik. Eikund velger og relanserer kvalitetsproduktene til de beste norske designerne fra gullalderen til skandinavisk design. Veng loungestol er fra 1960.

Veng-Lounge-slider-20190401-a-3.jpg

Indoor - Outdoor

bodil-kjaer-teak-outdoor-furniture-collection-carl-hansen-and-son_1024x1024.jpg

Vi så utemøblene utstilt i København i fjor, og ble begeistret. Siden har vi gledet oss til en ny utendørssesong og muligheten til å vise fram serien Indoor - Outdoor. Nå er den her, fra Carl Hansen & Søn, designet av Bodil Kjær.

Møbelserien Indoor - Outdoor ble designet av den danske arkitekten og designeren Bodil Kjær i 1959, og lanseres altså på nytt av Carl Hansen & Søn. Dette er komfortable utemøbler som tåler et klima som vårt, med skiftende årstider og svingende temperaturer. Kolleksjonen består av loungestol og sidebord, spisebord og spisestoler, en hammock og en solseng, alt  i massiv teak. Tresorten gir møblene en varm og dyp farge, samtidig som den er solid.

Bodil Kjær lette etter funksjonelle, økonomiske og estetiske løsninger i sin møbeldesign. Hun var opptatt av samspillet mellom design og arkitektur, og med omgivelsene, og utforsket metoder og materialer for å realisere sine ideer. Arbeidet hennes omfatter blant annet møbler til bruk inne og ute, lamper, en serveringsvogn og vaser.

Nye utemøbler for godt liv

Ethvert møbel har sin historie, sin funksjon, sin design – og sin måte å framstilles på. Nylig var vi til stede på Stockholm Furniture & Light Fair og Stockholm Design Week for å se siste nytt og studere hva som skjer innenfor innredning og møbler. Vi falt blant annet for flere nye utemøbler.

En tydelig tendens på messen var bruken av tre, og gjerne mørkt tre. Det var generøs  anvendelse av farger fra en bred palett, og ikke så mye som gikk i hvitt, sort og grått. Og det var spennende nyheter, ikke minst innen hagemøbler nå når den sesongen står for døren. Cane-Line presenterte et stilrent og på alle måter innbydende utekjøkken. Mens Muuto pakket ut sin første serie av utendørs møbler, Linear Steel designet av Thomas Bentzen. Her forenes funksjonalitet, lang levetid og rene linjer i et moderne uttrykk. 

 Det er sånne møbler som hjelper til å forlenge tiden vi kan bruke utendørs med familie og venner.