Nye utemøbler for godt liv

Ethvert møbel har sin historie, sin funksjon, sin design – og sin måte å framstilles på. Nylig var vi til stede på Stockholm Furniture & Light Fair og Stockholm Design Week for å se siste nytt og studere hva som skjer innenfor innredning og møbler. Vi falt blant annet for flere nye utemøbler.

En tydelig tendens på messen var bruken av tre, og gjerne mørkt tre. Det var generøs  anvendelse av farger fra en bred palett, og ikke så mye som gikk i hvitt, sort og grått. Og det var spennende nyheter, ikke minst innen hagemøbler nå når den sesongen står for døren. Cane-Line presenterte et stilrent og på alle måter innbydende utekjøkken. Mens Muuto pakket ut sin første serie av utendørs møbler, Linear Steel designet av Thomas Bentzen. Her forenes funksjonalitet, lang levetid og rene linjer i et moderne uttrykk. 

 Det er sånne møbler som hjelper til å forlenge tiden vi kan bruke utendørs med familie og venner.

PH-jubileet starter med nyheter

Det er Poul-Henningsens år. Hadde den banebrytende designeren bak blant annet ”Konglen” levd ekstra lenge, ville han vært 125 nå. Så Louis Poulsen feirer PH-ikonene og lanserer PH glasslampen i messing. Det gjelder både pendel,- gulv- og bordlamper.

Lampene til Louis Poulsen er kommet til i en del av verden med lyse netter og mørke vintre. Poul Henningsen hadde akkurat disse grunnleggende forholdene i tankene da han bestemte seg for å skape en blendefri lampe. Med sitt ikoniske treskjerm-system tok Henningsen kontroll over lyset, og endret hvordan vi former det.

 PH hadde egen tegnestue fra 1919, og innledet sitt livslange samarbeid med Louis Poulsen i 1925. 

Hans største suksess het PH 5, den som alle i dag kjenner som PH-lampen, og som nå altså gis ut i messing. Henningsen satt på trikken gjennom København og sukket over belysningen, over møbler og mønster han så mens han passerte stuene til folk. Han ønsket seg en lampe som kunne belyse hjemmet på en god måte, og sa siden:

 -      Det var alltid tanken at PH-lampen skulle være en lampe for hjemmet. På grunn av dens kvaliteter og moderne uttrykk måtte den først aksepteres i kontorer og offentlige bygninger, men den er konstruert med den vanskeligste og mest ærefulle oppgaven i tankene: Å belyse hjemmet. Målet er å gjøre hjemmet og dem som bor der vakre, å gjøre kvelden rolig og avslappet.

 PH designet også Konglen, opprinnelig laget til paviljongen på Langelinie øst i København. og han var mannen bak Kulen – som henger på Københavns industrimuseum. Mye annet rakk han også. PH var en allsidig og omdiskutert herre. Han jobbet som arkitekt, bedrev journalistikk i en rekke aviser og blader, skrev revynumre og var skarp redaktør for magasinet Kritisk Revy. 

 Men det som framfor alt står igjen er altså PH-lampen som 1. februar i år ble lansert i messing.

50244798_397711334328636_1450560517626964734_n.jpg

Nyhet: The Knitting Chair

MENU_Knitting-Chair_Plinth_Cyclades.jpg

The Knitting Chair av Ib Kofod-Larsen ble presentert for verden i 1951. Nå gjør den sin triumferende retursom en del av Menus nye serie ”Modernism Reimagined”. 

Dette er Menus første streif inn blant den klassiske skandinaviske møbeldesignen, og Knitting Chairs proporsjoner og unike kvaliteter gjør den til et naturlig startsted. 

Tne Knitting Chair er både leken og moderne i formen, og har fått navnet etter utskjæringene i albuehøyde som gir maksimal komfort når du leser – eller strikker.

Den danske arkitekten og designeren Ib Kofod-Larsens design går hånd i hånd med Menus ånd: Den er innovativ, vakker, funksjonell og tidløs. The Knitting Chairs buede rygg og komfortable sete gjør at den passer like godt i stua som på soverommet eller ved et vindu med godt leselys. 

Ib Kofod-Larsen (1921-2003) var en fremtredende figur i dansk modernisme. Han åpnet sitt studio i 1948 og var i 1950-årene den mestselgende danske arkitekten i USA. Han jobbet med møbelprodusenter i Tyskland, Sverige, Japan, USA og Storbritannia og stilte ut både i Europa og i USA.