Konglen – selve mesterstykket

kongle.png

Taklampen PH Kongle er ansett som et klassisk mesterstykke, laget av Poul Henningsen for over 40 år siden.

Lampens struktur består av 12 stålbuer. På denne strukturen plasserte Henningsen 72 kopperblader i 12 sirkulære rader, med 6 blader i hver rad. Etter som hver rad er forskjøvet i forhold til den forrige, dekker alle 72 bladene over hverandre. Dette designet gjør at man kan se mot lampen fra enhver vinkel uten å møte lyskilden, som sitter i senteret av PH Kongle. Den opprinnelige PH Kongle ble utviklet for restauranten Langelinie Pavillion i København, og der henger lampen den dag i dag.

Poul Henningsen begynte å praktisere tradisjonell funksjonalistisk arkitektur, men etter hvert endret hans profesjonelle interesse fokus seg til belysning, som han er mest berømt for. Designerens livslange samarbeid med Louis Poulsen begynte i 1925 og varte frem til hans død. Louis Poulsen har fremdeles nytte av hans begavelse. Henningsens pionerarbeid innen forholdet mellom lysstrukturer, skygger, glans og fargegjengivelse - sammenlignet med menneskets behov for lys - er fremdeles grunnlaget for belysningsteoriene som praktiseres hos Louis Poulsen i dag.

Langelinie Pavillion.jpg
ph-artichoke_lp_2017_01.jpg

Tidløst og midt i tiden

0ab777dc89f95c99f28e778625aaaf1c_XL.jpg

Republic of Fritz Hansen lanserer i dag, 1. februar, en kolleksjon som er tidløs i sitt uttrykk og som samtidig plasserer seg rett i tiden. Slik feires 60-årsdagen for designet av Egget, Svanen og Dråpen, og av SAS Royal Hotel, som stolene ble skapt til.

Både Egget og Svanen er kun tilgjengelig i det begrensede opplaget av 1958 eksemplarer hver. Dråpen kan bestilles fram til 31. desember 2018. De tre stolene utgjør essensen av Arne Jacobsen og hans storhetstid som en helt sentral del av dansk design. De utgjør også jubileumskolleksjonen, sammen med en puff, et pledd og en ny lampe. Du kan se og hilse på alle de utvalgte produktene i vår butikk.

”Naturens ro var startpunktet for designprosessen fram mot 60-års markeringen. Resultatet er et design som appellerer til alle sansene. Materialene varierer fra et mykt og  fredsommelig PURE lær,  til rik og glatt SERA ull og de 23 karatene gull som stolbeinene er belagt med,” melder Fritz Hansen for anledningen.

Arne Jacobsen designet Egget til lobbyen og resepsjonsområdet i SAS Royal Hotel i København. Oppdraget hans var å formgi alle elementer av hotellbygningen, inkludert møblene. Det ga Jacobsen muligheten til å teste ut sine teorier om hvordan design og arkitektur kan integreres i hverandre. Som en skulptør forsøkte Arne Jacobsen å finne stolens perfekte form, og eksperimenterte med leire i sin egen garasje. Nå er stolen her på ny.

Kolleksjon på gullføtter

9175_Adboard - %09Egg_ Swan and Drop_ 60th Anniversary.jpg

Fritz Hansens jubileumsprodukter:

EGGET: Arne Jacobsens Egget er blitt sammenlignet både med en trone og et tilfluktssted, og den er da også noe mer enn en stol. Publikum fikk først se stolen under åpningen av SAS Royal Hotel  i 1960, da det buede og asymmetriske designet myknet en stram arkitektur. Jubileumsutgaven kommer med PURE lær og bein belagt med 23 karat gull.  

SVANEN kombinerer et dypt sete med høye armlener som pakker seg om den som sitter i stolen. Da Svanen så dagens lys i 1958 var den teknologisk innovativ, helt uten rette linjer.

DRÅPEN ble opprinnelig produsert i et svært begrenset opplag og eksklusivt for SAS Royal. Det er en liten stol med en stor personlighet og et frisk design. Dråpen kombinerer en varm omfavnelse med bevegelsesfrihet og er svært komfortabel.

THROW er et pledd er i superfin merinoull og kommer i en jordlig fargetone som både kontrasterer og komplementerer den delikate paletten til Egget og Svanen. De ulike mønstrene og frynsene refererer til indisk og østlig tekstiltradisjon.

POUF: Denne puffen ble designet av Cecilie Manz for Republic of Fritz Hansen Objects i 2016, og utgis nå i en limited edition hvor det sjeldne designet er gjort enda mer unikt. Nedre del av den dekorative og funksjonelle puffen er i lin, og øvre del av PURE lær som er blitt til overs fra produksjonen av Egget og Svanen.

KAISER idell LAMP: Den ikoniske gulvlampen kommer med en ny overflate til jubileumskolleksjonen. Lampen gis ut i en mørk brun metallic, og matcher altså fargetonene til den øvrige kolleksjonen.

Hele kolleksjonen er tilgjengelig hos Haukaas møbler fra 1. februar. Svanen og Egget finnes kun i 1958 eksemplarer. De øvrige produktene har en salgsperiode som varer til 31. desember 2018.